Het verschil tussen maatwerk software en standaard software

De wereld om ons heen verandert sneller dan ooit. Er worden regelmatig nieuwe innovaties geïntroduceerd en als je als bedrijf hierin niet meegaat, loop je al gauw achter. De verwachtingen die klanten van bedrijven hebben, gaan omhoog en veel organisaties hebben moeite om aan deze verwachtingen te voldoen. De vraag om bij te blijven, leidt steeds vaker naar onderscheidende software. Het is daardoor belangrijk om te bepalen wat voor soort software je wilt implementeren: een maatwerk- of een standaard software.

Wat is maatwerk software?

Maatwerk software bestaat nog niet en moet volledig op basis van de wensen, behoeften, eisen en verwachtingen van de klant worden ontwikkeld. Iedere oplossing verschilt per klant en is daardoor volledig op de bedrijfsprocessen afgestemd. Het sluit altijd aan op de bedrijfsvoering. De meeste organisaties kiezen voor maatwerk software, omdat zij onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrenten willen creëren of de gewenste bedrijfsdoelen niet door middel van standaard software hebben behaald.

Voordelen van maatwerk software

 • Schaalbaar en volledig aansluitend op de organisatie. Maatwerk software wordt ontwikkeld voor de lange termijn, is schaalbaar en helpt je bij het realiseren van groei. De maatwerk software ondersteunt de bedrijfsprocessen volledig (100%). Maatwerk software kent geen beperkingen en wordt volledig op basis van de wensen en behoeften van de klant aangepast. Iedere oplossing is uniek.

 • Grootte van de oplossing is flexibel. Hoe groot of klein maatwerk software is, bepaalt de klant. Doordat de maatwerk software op basis van de wensen en behoeften van de klant wordt ontwikkeld, kan de maatwerk software zo groot, klein, duur of goedkoop zijn als de klant wil.

 • Contactmomenten met de ontwikkelaar. Bij maatwerk software is er veel contact met de ontwikkelaar. De ontwikkelaar kent het bedrijf en zorgt ervoor dat de software volledig aansluit op de organisatie.

Nadelen van maatwerkoplossingen

 • Maatwerk is duurder. Maatwerk software is over het algemeen duurder dan standaard software. Zelfs als het gaat om een kleine standaardoplossing, moet het volledig op basis van de wensen en behoeften van de klant worden ontwikkeld. Maatwerk software ligt niet kant-en-klaar op de plank.

 • Implementatie neemt tijd in beslag. De implementatie van maatwerk software neemt veel meer tijd in beslag dan standaard software. Standaard software wordt (indien nodig) hier en daar aangepast en vrijwel meteen geïmplementeerd. Maatwerk software moet eerst nog worden ontwikkeld.

Wat is standaard software?

Standaard software is in feite een kant-en-klare oplossing die je vrijwel meteen kunt implementeren. De standaard software wordt vaak voor meerdere sectoren, branches en/of ondernemingen gemaakt en is dus vrij generiek, waardoor deze binnen meerdere bedrijven kan worden geïmplementeerd. Standaard software wordt meestal na het implementeren nog wel iets aangepast om het meer bij de wensen en behoeften aan te laten sluiten. Het is en blijft wel standaard software, waardoor de mogelijkheden niet eindeloos zijn. Als klant moet je daardoor wel genoegen nemen met minder flexibiliteit.

De handelsmarkt is een erg dynamische markt. Er bestaat daardoor het risico dat standaard software na een relatief korte periode al moet worden aangepast. Deze aanpassingen kunnen lang op zich laten wachten en zijn relatief duur.

Voordelen van standaard software

 • Lage initiële kosten. Je hebt relatief lage initiële kosten bij standaard software, omdat de software al grotendeels kant-en-klaar is. De standaard software moet alleen worden geïmplementeerd en hier en daar worden aangepast (indien nodig).

 • Betrouwbaar, veilig en stabiel. Bij standaard software maken meerdere organisaties gebruik van dezelfde soort software. Fouten worden hierdoor door de aanbieder sneller ontdekt en opgelost. 

 • Regelmatig updates. Doordat standaard software wordt gebruikt door meerdere partijen, wordt er regelmatig in de software geïnvesteerd en updates uitgebracht.

Nadelen van standaard software

 • Sluit niet volledig aan op de bedrijfsvoering. Het gaat bij standaard software om een kant-en-klaar pakket, waardoor het niet volledig kan aansluiten op de bedrijfsvoering van de organisatie.

 • Ondersteunt meestal één bepaalde taak of afdeling. De meeste standaard software ondersteunt meestal slechts één bepaalde taak of afdeling. Moet de oplossing meerdere taken of afdelingen binnen de organisatie ondersteunen? Dan heb je meestal meerdere software pakketten nodig.

 • Weinig tot geen concurrentievoordeel. Concurrenten kunnen eenvoudig gebruikmaken van dezelfde standaard software, waardoor het behalen van concurrentievoordeel daardoor erg lastig is. De standaard software draagt daardoor niet bij aan het creëren van onderscheidend vermogen.

Weet je niet of maatwerk of standaard software het best bij jouw organisatie past? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 078-6811501 of mailen naar info@dutchgrit.nl.

Over de auteur

Steven Somer

Gek op online ondernemen. Als Product Development Manager help ik je bij het realiseren van je online ambities. Ik ben productowner van het dataintegratieplatform SYNDA en oprichter van Stichting Laptop Opvang.

MAAK KENNIS MET ANKO

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Ik maak graag vrijblijvend kennis!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?