Hoe ziet ons ontwikkeltraject eruit?

Wij werken op basis van de Scrum methodiek. Dat is een raamwerk die flexibiliteit verhoogd en ervoor zorgt dat we zo veel mogelijk waarde creëren en daarmee zo goed mogelijk aansluiten op jouw wensen.

Jouw wensen, die jij hebt vertaald vanuit de werkprocessen, inclusief input van de eindgebruiker, staan tijdens het hele ontwikkelproces centraal.

Geen uitgebreide projectplannen en actielijstjes maar een product backlog met waardevolle ontwikkel items en prioriteiten waarop jij invloed hebt. Zo zorgen we ervoor dat we direct een deelproduct opleveren waar je wat aan hebt, waar je blij mee bent. En dat opleveren in deelproducten, noemen we sprints.

De rollen tijdens het ontwikkeltraject

Om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er in het Scrum werken rollen met elk hun eigen verantwoordelijkheid.

De Product Owner

Eenvoudig vertaald is dit de eigenaar van het product, de maatwerkoplossing, de ambachtelijke software die jij laat ontwikkelen. Aangezien jij de software laat ontwikkelen, is het meer dan logisch dat jij als klant bij ons de Product Owner bent zodat jij de belangen van jouw organisatie kan behartigen.

Als Product Owner bepaal jij:

  • wat er wordt ontwikkeld
  • in welke volgorde en
  • wat  prioriteit heeft

Je bent de contactpersoon voor ons team en je onderhoudt contact met de eindgebruikers en degene die het project betaald. Zo zorg je ervoor dat het op te leveren product straks aansluit bij ieders verwachting.

De Scrum Master

De Scrum Teams zitten bij jou op locatie of bij ons op kantoor voor jou te programmeren. Hoewel het zelfsturende teams zijn, is het handig dat er iemand beschikbaar is om te zorgen voor overzicht, snelheid en procesbewaking.

Ieder team heeft bij ons een Scrum Master die ervoor zorgt dat jouw product zo goed en efficiënt mogelijk wordt opgeleverd. Zijn er hobbels op de weg of onduidelijkheden? Dan is dit jouw contactpersoon. De Scrum Master heeft vaak een interne en externe blik en fungeert als intermediair tussen het ontwikkelteam en jou als klant.

De stappen tijdens het ontwikkeltraject

Scrum initiation

Elk project heeft een opstart nodig, of je nu Prince II, Waterval of Scrum werkt.

Na akkoord op de offerte, wordt tijdens deze fase jou te ontwikkelen applicatie in kleine stukjes omschreven.

Elk stukje moet zo zijn verwoord, dat het een deelproduct is van jouw verwachte eindoplossing.

Als er voldoende duidelijk is omschreven, begint het prioriteren en inplannen van de development.

Het Scrum teams adviseert wat een logische ontwikkel volgorde is. Als eigenaar van de software heb jij uiteraard invloed op de volgordelijkheid.

Development (sprint/planning, review, retrospective)

In een sprint van 1 of 2 weken wordt er code geschreven. Jouw maatwerk software krijgt steeds meer vorm en wordt regelmatig aan jou opgeleverd om te beoordelen. De oplevering wordt in scrum methodiek review genoemd. De ontwikkelaars demonstreren jou de resultaten van een sprint en jij wordt uitgenodigd jouw mening te geven over de opgeleverde deelproducten. Door in korte tijdsperiodes deelproducten op te leveren, kun je goed de voortgang monitoren en prioriteiten blijven afwegen.

Om de kwaliteit te waarborgen is het belangrijk dat wat het team oplevert goed getest of liever nog direct gebruikt wordt. Zo krijgen we meteen feedback en kan het team daar snel op inspelen. Soms is het handig om even te vertragen in de ontwikkeling. Wij passen onze snelheid aan naar jouw behoefte en creëren zo een houdbaar tempo.

Omdat iedere samenwerking anders is maken we direct na het opleveren van de deelproducten tijd voor een feedback moment (retrospective). De prestaties worden geëvalueerd en er worden werkafspraken gemaakt om het elke dag nog beter te kunnen doen. Als product Owner ben jij hierbij van harte uitgenodigd.

Optimalisatie

Na een aantal sprints is jouw maatwerk software klaar voor gebruik. Wij zorgen voor de inrichting en beheer van je omgeving. en een algehele evaluatie over ‘het project’ vindt plaats. Daarna blijft hetzelfde team beschikbaar om je te ondersteunen. Heb je problemen dan zijn de developers die je spreekt dus ook de developers die het hebben gebouwd. Voor ondersteuning bij vragen, fouten, koppelingen, of gebruikersfouten staan zij voor je klaar. Als het nodig is dag en nacht via een 24/7 contract.

Bij een eerste lancering van je product begint het vaak pas. Feedback komt binnen, nieuwe kansen bieden zich aan en je wilt verder bouwen aan je software. Dat kan op twee manieren:

  1. Je verzamelt wensen en eens in de zoveel maanden draait het team een aantal sprints
  2. Je kiest voor customer development, continuous delivery. Elke week staat een developer op een vaste dag voor je klaar om te werken aan je product. Wat je 's ochtends bespreekt wordt aan het einde van de dag opgeleverd. Zo creëer je een zeer voorspelbaar proces in snelheid en kosten.

 

Wil jij met ons een ontwikkeltraject aangaan?

MAAK KENNIS MET ANKO

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Ik maak graag vrijblijvend kennis!

Op deze website gebruiken we tools om de website te verbeteren en je een goede, gepersonaliseerde ervaring te geven. Ga je daar mee akkoord?